Møte med indianere, oter, jerv, mm

Siste uka har vi vært en del på tur, været har vært fint og en anelse mildere. Vi kjørte opp vei mot et sted som heter Jackfish Point, den ene dagen vi kom dit fikk vi se at det sto to skutere på isen og tre gubber drev og satte garn. Vi dro bort for å hilse på dem og var med på å sette ut det ene garnet. De tre gubbene var indianere eller «natives» som de ønskes å kalles. Den ene av dem hadde fisket i sjøen her i over 40 år, de inviterte oss til å bli med å ta ut garn dagen etter.  Dagen etter var vi atter på tur dit, når vi nærmet oss fikk vi se at det ikke var tre, men en helt skokk med folk (i hvertfall så det sånn ut for oss). Det viste seg at det var skoleelever (indianere) som var med for å læres opp i gamle fangstmetoder og for å føre tradisjoner videre. Denne dagen var de med for å ta opp garn, dagen før hadde de skutt to elger som de hadde partert og de skulle og sette ut haresnarer. Vi ble høflig tatt i mot og fikk lov til å være med dem å ta opp garn. Det morsomme var at opptil flere av ungdommene brukte tradisjonelt fottøy, mokasiner, og de holdt seg gode og varme på bena. Indianerne som holder til her er   Dene Tha’ First Nation, og seg i mellom pratet de sitt språk som for oss var helt uforståelig.

Her prøver de å høre hvor jiggen er under isen, vanskelig når det er tykk is og snø oppå der igjen.

Det er spennende å se når garnet draes opp

Anders jobbet side ved side med indianerne og tok ut fisk fra garnet

På vei til Jackfish Point fikk vi se et svart/brunt lite dyr på isen, vi stoppet for å se og da ble det plutselig borte. Vi gikk for å se og fant spor etter oter. Vi fikk noen bilder med vanlig kamerea, men bestemte oss for å sette igjen viltkamera også. Dagen etter hentet vi det igjen, og når vi gikk mot kamerea fikk vi se oteren på isen igjen ca 100 meter fra der kamera sto, der hadde den et hull til. Vi så aldri mer enn et dyr om gangen, men bildene på viltkamera viser at det var flere dyr der:-)

Oter, bildet er tatt med kompaktkamera

Oterbæsj, det viser seg at oteren er en renslig kar som spiser fisk ved hullet sitt i isen, og gjør fra seg på en fast plass noen meter unna, dette har vi sett flere steder.

 

Vi har også en flittig gjest i fiskekassene våre natterstid, om morgenen er det bare sporene som viser hvem som har vært der om natta. Dyret er en jerv, som er meget fornøyd med spiskammerset den har funnet. Vi fant til slutt ut at her måtte vi sette ut viltkamera, for å se om vi kunne få sett denne rakkern som spiser opp fisken vår. Han lot seg avbilde, men var ikke veldig fornøyd med at vi satte opp kamera, flere ganger har han veltet det. Men vi har fått noen fine bilder av han.

Jerv, eller gulo gulo som den heter på latin

Intenst blikk

Tegningene i pelsen tyder på at det er flere forskjellige jerver

Her har han hentet seg en fisk

Jerven er flink til å klatre

 Gutta har den siste uka vært veldig opptatt med å bygge snøhytter. Det har blåst litt slik at den øverste snøen har pakket seg litt og blitt hard slik at det går an å bygge med den. De har nå tre byggverk spredt utover, en her ved campen, en ved Jackfish Point og en ved ei øy som heter Dog Island. Alle hyttene har tak og hadde helt sikkert vært mulig å overnatte i:-)

Snøhytta de har bygd ved skøytebanen

Snøhytta ved Jackfish Point

 

I dag bestemt vi oss for å ta en tur til Indian Cabins, været var fint og vi la i vei. På turen dit fikk vi se et dyr på isen, var først litt usikker på om det var ulv eller rev, men sporene lignet veldig på rev. Avstanden var litt for stor til at vi fikk ordentlig bilde av den (Arilds telelinse er ikke i orden, får ny fra Holland foto snart).

  Da vi kom fram til hyttene fikk vi se et dyr i skogen, en gaupe, 20-30 meter fra oss! Dessverre forsvant den for fort til at vi rakk å få tatt bilde av den…. Men vi fikk da bilde av sporene:-)

gaupespor

 Ved hyttene laget vi oss bål og spiste lunsj, kjempekos:-) Der ble vi fort populære blant de lokale «grey jay’ene», de syns vi hadde veldig godt brød og de var ikke reddere enn at de tok brød fra hånda hvis man klarte å ligge helt stille:-)

Småtam grey jay

Reklamer

One response to “Møte med indianere, oter, jerv, mm

  1. Ellen S. Brevig

    Tror dette blir et mega lærerikt år for guttene:)) Så fine bilder og beskrivelser av hva dere opplever,koser meg:) Ellen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s