Vinterfiske

Og så var vi ikke alene lenger, tirsdag kom det inn to fiskere som bor ei hytte litt borti skogen her.  De hadde kjørt drøye 6 mil på skuter, og før det 3 timer med bil  for å gjøre sitt tradisjonelle vinterfiske med garn, dette har disse karene drevet med siden midt på 70-tallet.  Vi har vært så heldige å få være med på denne, for oss, uvanlige måten å fiske på isen på. 

For å få garnene under isen  bruker man først en motorsag og sager et passe stort hull i isen, før man sender en slags «jigg» under isen. Denne drives fremover ved at man napper i et tau, som henger etter, en pigg tar tak i isen og sender «jiggen» fremover, samtidig som en liten «hammer» banker i isen slik at man kan høre hvor «jiggen» er. Garnene de bruker er ca 100 meter lange slik at når man har gitt ut 100 meter med tau skjærer man hull der man hører/ser at «jiggen» er. Tauet brukes til å trekke garnet under isen. I begge ender av garnene henges det på lodd slik at de ikke skal fryse fast oppunder isen. Garnene står over natta før de taes opp.

Sager hull i isen

"Jiggen" som brukes til å trekke tauet under isen

Garnene settes ut

Når garnene skal taes opp fjernes nattas is fra hullet.  så festes et tau i ene enden av garnet før man begynner å dra opp garnet i andre enden. Garnet taes opp litt og litt slik at det ikke skal fryse til is når det kommer opp. Fisken taes ut av garnene etterhvert. I garnene sitter det i hovedsak white fish (sik) og «tullabye» (en siklignende fisk). De får også en del  jackfish (gjedde) og walleye (gjørs), som er den fisken de helst vil ha. I tillegg får de noe de kaller sucker (en bunnfisk uten tenner) og burbot (lake). Gjørsen og gjedda fileteres og fryses, siken og «sucker» fryses hele, mens «tullabye» er full av mark og kan ikke spises (men ravnen og jerven er svært glad i den). Arild er med ¨på å ta fisken ut av garna, mens Eirik og Anders sorterer og bærer fisken til skutersleden. 

Fisk på vei opp fra hullet

Eirik, Anders og Arild i gang med å ta fisk ut av garnet

Arild og Bill tar ut fisk fra garnet

Fire av fiskeartene som finnes i sjøen, fra venstre gjørs, gjedde, sik og sucker

Sik og "tullabye", like, men "tullabye" har lengre underkjeve enn siken. Gutta her blitt utrolig flinke til å skille mellom disse to fiskene

Lake

Gutta med storgjedde, anslått til ca 8 kg

Reklamer

2 responses to “Vinterfiske

 1. Ellen S. Brevig

  Nå tenker jeg Paulsen er litt misunnelig,han sier jo sjelden nei til litt fiske :O og dette ser ut som et noe uvanlig fiske.
  Friske røde roser i kinnene tyder på noen kuldegrader 🙂 kanskje ikke så ulikt her hjemme,er litt friskt her også, med «nordasnoen» i tillegg til kuldegradene. Kos dere videre 🙂

 2. Sitter og ser på bildene og drømmer tilbake….

  Litt info om Tullibee:
  http://www.dfo-mpo.gc.ca/science/publications/uww-msm/articles/tullibee-hareng-eng.htm
  http://en.wikipedia.org/wiki/Coregonus_artedi

  Egentlig synd at det ikke er lønnsomt å bruke det som dyrefor mm., men blir jo perfekt ulveåte til ulvejakt.

  Regner med at dere snart får besøk av flere fiskere bortenfor Bill inni skogen, samt Jackie. Hils dem så mye fra oss.

  PS. Ser på yr.no at vinteren er på vei. 12 desember hadde vi den kaldeste dagen, med -42C.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s